Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Ντουκάν και νηστεία

Κάθε χρόνο, κυρίως αυτή την εποχή, παίρνω αρκετά μηνύματα από αγχωμένους φίλους και φίλες που κάνουν τη δίαιτα με επιτυχία και δεν ξέρουν πως να τη συνεχίσουν στην περίοδο της νηστείας ώστε όχι μόνο να μην ξαναπάρουν τα κιλά που έχασαν αλλά να συνεχίσουν να χάνουν βάρος. Αποφάσισα να σας δώσω μερικές συμβουλές από τη δική μου εμπειρία. 


Στη δίαιτα Ντουκαν όλοι γνωρίζουμε ότι απαγορεύονται οι πατάτες, τα ζυμαρικά, το ρύζι και το ψωμί. Όταν αφαιρούμε όλα αυτά από τη διατροφή μας και πρέπει να νηστέψουμε και το κρέας, τα πράγματα είναι δύσκολα. Δε γίνεται να κάνουμε πρωτεϊνική μέρα τρώγοντας για παράδειγμα μόνο καλαμαράκια. Γι' αυτό το λόγο, αυτό που προτείνω εγώ είναι καθ' όλη τη διάρκεια της νηστείας να τρώμε καθημερινά λαχανικά και να μην κάνουμε εναλλάξ πρωτεϊνικές μέρες. Ίσως ο ρυθμός απώλειας βάρους ελαττωθεί λίγο, όμως συνεχίζουμε να χάνουμε βάρος αν κατά τα άλλα τηρούμε τη δίαιτα επακριβώς. 

Το άλλο θέμα είναι τα γαλακτοκομικά. Οι περισσότεροι στη νηστεία τα κόβουμε και αυτά. Πρόσφατα μάθαμε ότι επιτρέπεται το γάλα αμυγδάλου στη δίαιτα, συγκεκριμένα αυτό της Alpro χωρίς ζάχαρη. Μπορούμε λοιπόν να αντικαταστήσουμε το γάλα με 300ml γάλα αμυγδάλου την ημέρα, με το οποίο μπορούμε να κάνουμε και συνταγές όπως κρέμα ή πανακότα, αντικαθιστώντας το ζωικό γάλα στις συνταγές, αλλά και τη ζελατίνη, που είναι ζωικής προέλευσης με αγαρ αγαρ

Το πρωινό είναι ένα άλλο θέμα όταν νηστεύουμε. Κοίταξα προσεκτικά τα έτοιμα προϊόντα Ντουκάν και είδα ότι τα δημητριακά με κομμάτια σοκολάτας (30 γραμμάρια = 2 ανεκτά) δεν περιέχουν αυγά και γάλα οπότε ίσως είναι μια εύκολη λύση να τα τρώμε με γάλα αμυγδάλου το πρωί. Σας δίνω τα συστατικά να το ελέγξετε κι εσείς αν γνωρίζετε γαλλικά:


Περισσότερα νηστίσιμα προϊόντα Ντουκάν θα βρείτε εδώ.

Όσον αφορά το ψωμί, επειδή όλα σχεδόν έχουν μέσα αυγά και γιαούρτι ή γάλα σκόνη, σας προτείνω να δοκιμάσετε το ψωμί από σεϊτάν. Εμένα προσωπικά δε μου αρέσει αλλά επειδή τα γούστα διαφέρουν, ίσως σε κάποιους αρέσει και να σας λύσει το πρόβλημα. 

Το σεϊτάν μπορεί να μη μου αρέσει σαν ψωμί, είναι όμως πολύ ωραίο μαγειρεμένο. Δοκιμάστε το, έχει αρκετή διαδικασία για να γίνει αλλά το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό και δίνει χορταστικά πιάτα. Δείτε εδώ πως να το φτιάξετε.

Μια λύση για σνακ είναι τα τσιπς λαχανικών. Σας έχω δώσει συνταγή για να κάνετε τσιπς απο κολοκύθα, με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να κάνετε και από κολοκυθάκι. 

Οι μαρμελάδες επίσης μπορούν να ξεγελάσουν τη λιγούρα μας για γλυκό από μόνες τους ή να κάνουν πιο νόστιμα άλλα γλυκά όπως την πανακότα για παράδειγμα. Δοκιμάστε να φτιάξετε μαρμελάδα τοματάκι ή κολοκύθα

Άλλη μια επιλογή για γλυκό είναι τα μελομακάρονα που έχω ανεβάσει τα οποία μπορείτε να μην τα σιροπιάσετε και να τα αφήσετε μπισκότα. 

Όσον αφορά τις νηστίσιμες συνταγές, έχω ανεβάσει αρκετές που μπορείτε να τις βρείτε μαζεμένες εδώ. Τα noodles και οι ταλιατέλες shirataki είναι επίσης νηστίσιμα και μπορούν να δώσουν νόστιμα πιάτα με διάφορους συνδυασμούς. Δεν είναι πολύ οικονομικά αλλά για μια δυο φορές την εβδομάδα για τη διάρκεια της νηστείας είναι εντάξει νομίζω. Μπορείτε να τα παραγγείλετε από εδώ και εδώ.










(στις νηστείες που δεν επιτρέπεται το ψάρι κάνετε σκέτη τη σούπα)

Κιμάς σόγιας με λάχανο

Πουρές κολοκύθας 

Γαρίδες με κόκκινη σάλτσα

5 σχόλια:

  1. Υπάρχει και γάλα βρώμης.Επιτρέπεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εχω ξεκινησει απο 30 ΙΑΝ 17 και ζυγιζα 117 τωρα που μιλαμε εχω φτασει τα 92 και εχω ακομα μεχρι τον αυγουστο να τελειωσω την δευτερη φαση νομιζω οτι μου εκατσε καλα σαν διαιτα και μαρεσε αρκετα φυσικα ειχα και τις αστοχιες παρασπονδιες αλλα το τσαι ειναι ολα τα λεφτα γιασ το καλοκαιρι ,το καγιεν στη μυτη του κουταλιου γιατι καιει ευχομαι καλη επιτυχια σε ολους !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε PV ημέρα μπορούμε να καταναλώσουμε φασολάκια με γιαούρτι άπαχο χωρίς κρέας ή είναι απαραίτητο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τη στιγμή που θα φας πρωτεΐνη (γιαούρτι) στο γεύμα σου, δεν υπάρχει πρόβλημα.

      Διαγραφή

Τα σχόλια περνούν από έγκριση πριν δημοσιευτούν. Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας μόνο μία φορά. Σχόλια με ερωτήσεις που έχουν απαντηθεί στο κείμενο με την περιγραφή της δίαιτας, όπως πχ αν επιτρέπεται το μέλι ή το αλεύρι, δεν θα δημοσιεύονται πλέον λόγω έλλειψης χώρου στο μπλογκ. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση!