Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Δίαιτα Ντουκαν και για όμορφα μαλλιά και δέρμα

Τους τελευταίους μήνες που κάνω τη δίαιτα παρατήρησα ότι τα μαλλιά μου μακραίνουν πιο γρήγορα και πως το δέρμα μου είναι λαμπερό, χωρίς καθόλου χαλάρωση παρόλο που έχασα πολλά κιλά. Ήξερα πως αυτό κατά ένα ποσοστό οφείλεται στην πρωτεϊνική διατροφή, αλλά δεν γνώριζα λεπτομέρειες, ώσπου παρακολούθησα αυτά που είπε η Μαρία Ψωμά (Ιατρός - Βιοπαθολόγος) στην εκπομπή "Σπίτι μου Σπιτάκι μου" του Alpha. Δεν μίλησε συγκεκριμένα για τη δίαιτα Ντουκάν, μην μπερδευτείτε, απλά είπε πράγματα για τις τροφές που συνηθίζουμε να τρώμε σε αυτή τη δίαιτα και σκέφτηκα πως ίσως σας ενδιαφέρουν. Παρακάτω θα βάλω το σχετικό απόσπασμα της εκπομπής, αλλά θα  γράψω και κάποιες πληροφορίες για όσους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το βίντεο.

Ας ξεκινήσουμε από τη μαύρη σοκολάτα κάνει καλό σε δέρμα και μαλλιά. Εμείς δεν τρώμε σοκολάτα όμως τρώμε κακάο που είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Αντίθετα, ζάχαρη είναι απαγορευτική αν θέλουμε υγεία σε μαλλιά και δέρμα, γι' αυτό πρέπει να χαιρόμαστε που την έχουμε βγάλει από τη διατροφή μας! Το αλκοόλ θαμπώνει δέρμα και μαλλιά, αλλά δεν μας αφορά γιατί το έχουμε αποχαιρετίσει! Το νερό είναι βασικό για το δέρμα, πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια τη μέρα, εκτός των καφέδων και των υπόλοιπων  ροφημάτων. Αυτή την οδηγία την ακολουθούμε έτσι κι αλλιώς, γιατί είναι βασική στη δίαιτά μας.

Θα πρέπει πάντα να ελέγχουμε τους εξής παράγοντες αν διαπιστώνουμε κάποιο θέμα με το δέρμα και τα μαλλιά μας: Το θυρεοειδή μας , τα επίπεδα του σιδήρου και αν έχουμε μπεί στην εμμηνόπαυση.

Αν κάποιος έχει αναιμία καλό είναι να τρώει κόκκινο κρέας με λίγο λεμόνι που έχει βιταμίνη C και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, ή να το συνοδεύσει με μπρόκολο, ή κόκκινες και κίτρινες πιπεριές που επίσης έχουν  C. Η βιταμίνη αυτή βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου που είναι απαραίτητο για το δέρμα αλλά και για τους θύλακες των τριχών. Στη δίαιτα μας μπορούμε να φάμε άφθονο άπαχο κόκκινο κρέας με λίγο λεμονάκι και φυσικά στις μέρες των λαχανικών το μπρόκολο και οι πιπεριές μπορούν να καταναλωθούν σε όση ποσότητα θέλουμε.

Η γιατρός τονίζει ότι η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για την υγεία του δέρματος. Κρέας, αυγά, ψάρια και θαλασσινά πρέπει να καταναλώνονται άφοβα.. Τα μύδια έχουν ψευδάργυρο που βοηθά στην κυταρικη ανάπτυξη, άρα και στο δέρμα και στην ενδυνάμωση των τριχών.

Τη χοληστερίνη από αυτές τις τροφές δεν χρειάζεται να την φοβούνται οι νέες κοπέλες, αλλά άνθρωποι με προβλήματα υγείας όπως οι καρδιοπαθείς. Επίσης η χοληστερίνη ΔΕΝ πρέπει να είναι πολύ χαμηλή (κάτω από 140) γιατί από εκεί παράγονται όλες οι ορμόνες και το ορμονικό ζήτημα είναι η βάση της γήρανσης.Οπότε δε χρειάζεται να φοβόμαστε και τα αυγά, τα οποία έχουν βιταμίνη B12 και γενικότερα βιταμίνες Β και βιοτίνη που κάνουν καλό στο δέρμα. Δεν πρέπει να τα τρώμε τηγανιτά γιατί έχουν κορεσμένα λιπαρά, αλλά ποσέ ή σε ομελέτες, ή ακόμα καλύτερα βραστά, γιατί το βραστό αυγό βοηθά στον κορεσμό. 

Το ελαιόλαδο είναι επίσης σημαντικό γιατί αυτό βοηθά να απορροφηθούν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, και η K. Ειδικά η Α και η Ε, είναι βασικές και για το δέρμα και για τα μαλλιά. Οπότε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε έστω και το ελάχιστο ελαιόλαδο που επιτρέπεται στη δίαιτά μας, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να προσθέτουμε στη σαλάτα μας. Επίσης στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων βοηθάει πολύ το φυλλικό οξύ που το βρίσκουμε στο σπανάκι όταν αυτό είναι ωμό γι' αυτό θα πρέπει να το προσθέτουμε κι αυτό στις σαλάτες μας.

Το γιαούρτι με την πέτσα (υπάρχει και με 2% λιπαρά) βοηθάει πολύ στην καλή λειτουργία του εντέρου, κατά συνέπεια στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Το μόνο που δεν μπορούμε να καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων φάσεων της δίαιτας, είναι τα τυριά με όλα τους τα λιπαρά, τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο. Γι΄αυτά θα κάνουμε υπομονή μέχρι την τρίτη φάση της δίαιτας.

Γενικότερα στην τριχόπτωση βοηθάνε πολύ οι βιταμίνες Β, που υπάρχουν στα σιτηρά ολικής αλέσεως και στα αυγά. Το πίτουρο βρώμης και το πίτουρο σταριού που καταναλώνουμε στη δίαιτα είναι πλούσια σε βιταμίνες β.

Αυτά είπε στο περίπου η κυρία Ψωμά, αν θέλετε μπορείτε να παρακολουθήσετε και το βίντεο.



8 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog. Είναι η πρώτη φορά που γράφω σε οποιοδήποτε blog και δεν ειμαι σίγουρη οτι το κάνω σωστά. Τελοσπάντων... Θα ήθελα να ρωτήσω για τον καπνιστό σολωμό αν επιτρέπεται και σε ποια φάση. Τα αγγλικά site το έχουν απο τη φάση επίθεσης. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με το επίσημο site ο καπνιστός σολομός ανήκει στις 68 τροφές καθαρής πρωτεΐνης που καταναλώνουμε χωρίς περιορισμό από τη φάση της επίθεσης.

      http://www.dukandiet.com/low-carb-diet/food-list

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για το μπλογκ κ την βοήθεια σου σε όλους εμάς που θέλουμε να χάσουμε κιλά! Αναφέρεται στις οδηγίες πως πρέπει να περπατάμε μισή ώρα την ημέρα! Μπορούμε αντι για το περπάτημα να ακολουθήσουμε κάποιο άλλο είδος γυμναστικής; πχ το πρόγραμμα bikini body mommy;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και μπορείς, αρκεί να μην είναι πολύ έντονο και να το αντέχεις. Η έντονη γυμναστική χρειάζεται υδατάνθρακα, αλλά αν βγάζεις άνετα το πρόγραμμα δεν βλέπω γιατί να υπάρχει πρόβλημα.

      Διαγραφή
  3. Έλενα σε ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια σου. Μήπως ξέρεις, κολλαγόνο πόσιμο επιτρέπεται ? Επίσης σούπα από μοσχαρίσιο πόδι? Σευχαριστω εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα περισσότερα κολλαγόνα περιέχουν ζάχαρη ή φρουκτόζη, είναι σιρόπια, οπότε δεν επιτρέπονται. Η σούπα από άπαχο κρέας επιτρέπεται.

      Διαγραφή
  4. ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ BLOG! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΙΟΝ ΜΑ STEVIA. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν επιτρέπονται, το πρόβλημα στις σοκολάτες δεν είναι μόνο η ζάχαρη αλλά και τα υπερβολικά λιπαρά και οι υδατάνθρακες.

      Διαγραφή

Τα σχόλια περνούν από έγκριση πριν δημοσιευτούν. Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας μόνο μία φορά. Σχόλια με ερωτήσεις που έχουν απαντηθεί στο κείμενο με την περιγραφή της δίαιτας, όπως πχ αν επιτρέπεται το μέλι ή το αλεύρι, δεν θα δημοσιεύονται πλέον λόγω έλλειψης χώρου στο μπλογκ. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση!