Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Γιατί είναι σημαντικό το πίτουρο βρώμης στη δίαιτα Ντουκάν;

Με ρωτάτε πολλοί από εσάς γιατί είναι σημαντικό το πίτουρο βρώμης. Η απάντηση υπάρχει στο επίσημο site, επειδή όμως δεν ξέρουν όλοι αγγλικά θα προσπαθήσω να κάνω μια πρόχειρη μετάφραση της σελίδας. Συγχωρέστε μου τα όποια λάθη, τα αγγλικά μου δεν είναι άπταιστα. Οι εικόνες είναι επίσης από τη σελίδα του Ντουκάν. 


Πού μπορώ να βρω πίτουρο βρώμης;

Στη σελίδα δίνει το link από το επίσημο site, που είναι στην Αμερική. Στην Ελλάδα μπορούμε να το βρούμε online στο drmattapharmacy. Μπορούμε επίσης να το αγοράσουμε σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα ή σε σούπερ μάρκετ, από την εταιρία Fytro. To έχουν σίγουρα στο Βασιλόπουλο και το My Market άλλα μπορείτε να ζητήσετε να σας το φέρουν και σε άλλα σούπερ μάρκετ.

 Ειδικά οφέλη του πίτουρου βρώμης:
1. Είναι νόστιμο

2. Μειώνει τη χοληστερίνη

3 Δημιουργεί αίσθημα κορεσμού

4. Μειώνει την απορρόφηση σακχάρων



1. Είναι νόστιμο! 

Ιδανικό για πρωινό μέσα σε ζεστό γάλα ή ανακατεμένο με γιαούρτι και τυρί κότατζ. Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε pancakes, ζύμη πίτσας, κέικ, μάφινς, μπισκότα και άλλα. (Δείτε εδώ πολλές από τις συνταγές που έχω ανεβάσει). 
Μιας και είναι η μόνη πηγή υδατανθράκων στη φάση της επίθεσης και τις ημέρες καθαρής πρωτεΐνης, προσφέρει ποικιλία στη διατροφή μας. 


2. Το πίτουρο βρώμης βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης

Περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την LDL, γνωστή και ως "κακή" χοληστερίνη. Οι διαλυτές ίνες μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο αίμα και σε σύγκριση με τις νιφάδες βρώμης (oatmeal), το πίτουρο βρώμης έχει κατά μέσο όρο 50% περισσότερες φυτικές ίνες και διαλυτές φυτικές ίνες.

3. Το πίτουρο βρώμης δημιουργεί αίσθημα κορεσμού

Μόλις καταναλωθεί, το πίτουρο βρώμης εισέρχεται στην πεπτική οδό όπου οι διαλυτές ίνες του απορροφούν νερό και σχηματίζουν μια ουσία σαν ζελέ, δημιουργώντας ένα αίσθημα πληρότητας.
Απορροφά κατά μέσο όρο 25 φορές τον όγκο του σε υγρό. Μια κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης, δηλαδή 15 γραμμάρια, δημιουργεί μια σφαίρα 375 γραμμαρίων στο στομάχι. Το αίσθημα της πληρότητας και η έλλειψη πείνας κάνουν τη δίαιτα λιγότερο δύσκολη και μειώνεται ο κίνδυνος να τη διακόψουμε. 

4. Το πίτουρο βρώμης επιβραδύνει την απορρόφηση του λίπους και της ζάχαρης

Η ουσία που δημιουργείται στο στομάχι μας από το πίτουρο βρώμης και το νερό, περνάει μέσα από το γαστρικό οξύ, τη χολή, και, τέλος, το παγκρεατικό υγρό. Μετατρέπεται σε πολτό και στη συνέχεια σε ένα μείγμα από λιπαρά οξέα, αμινοξέα και γλυκόζη. Αυτή η διαδικασία επιβραδύνει την αφομοίωση της ζάχαρης και αφαιρεί θερμίδες από το σώμα, μειώνοντας την απορρόφηση του λίπους, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα χαμηλά και σταθερά. (Προσπάθησα να το μεταφράσω όσο καλύτερα μπορούσα, δυσκολεύομαι με την ορολογία).


Ποιο πίτουρο βρώμης είναι το καλύτερο για τη δίαιτα; 

Μπορείτε να βρείτε πίτουρο βρώμης στους διαδρόμους με τα δημητριακά των περισσότερων σούπερ μάρκετ (στην Ελλάδα από την εταιρία  Fytro) αλλά και στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Απλά βεβαιωθείτε ότι στα συστατικά γράφει 100% πίτουρο βρώμης και όχι νιφάδες και ότι δεν περιέχει άλλα συστατικά.  

Πόσο πίτουρο βρώμης πρέπει να τρώω σε κάθε φάση;

Επίθεση - 1.5 κουταλιά της σούπας τη μέρα
Πλεύση - 2 κουταλιές της σούπας τη μέρα
Σταθεροποίηση - 2 κουταλιές της σούπας τη μέρα
Συντήρηση - 3 κουταλιές της σούπας τη μέρα


Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πίτουρου και νιφάδων βρώμης; 

Το πίτουρο βρώμης περιέχει περίπου 50% περισσότερες φυτικές ίνες και διαλυτές φυτικές ίνες από βρώμη, που το κάνουν πιο αποτελεσματικό στη μείωση της χοληστερόλης και  την πέψη. Επίσης, έχει περισσότερες πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, θειαμίνη, φώσφορο, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο.

Η βασική διαφορά είναι ότι οι νιφάδες βρώμης αποτελούνται από τον καρπό που περιέχει σάκχαρα, ενώ το πίτουρο βρώμης βγαίνει από το περικάρπιο που είναι φτωχό σε σάκχαρα και πλούσιο σε πρωτεΐνες (βιβλίο, σελ. 93).

Τέλος, επειδή το πίτουρο βρώμης έχει λεπτότερη υφή, γίνεται πιο κρεμώδες κατά την χρήση του σε συνταγές με αποτέλεσμα να ικανοποιεί την πείνα περισσότερο από τις νιφάδες. 

Υπάρχει πίτουρο βρώμης χωρίς γλουτένη και που μπορώ να το βρω; 

Υπάρχει αν και δεν το συναντάμε τόσο εύκολα όσο το κανονικό πίτουρο βρώμης Μπορούμε να το βρούμε σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε εξειδικευμένα καταστήματα. (Μιλάει για την Αμερική, δυστυχώς μια μικρή έρευνα στο google δε μου έδωσε αποτελέσματα στα ελληνικά, το βρήκα όμως στο iherb).

Λίγες συμπληρωματικές πληροφορίες από το βιβλίο:

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του πίτουρου βρώμης που δεν αναφέρεται παραπάνω, είναι πως είναι εξαιρετικά κολλώδες και παγιδεύει τις τροφές που το περιβάλλουν, εμποδίζοντάς τις να περάσουν στο αίμα και παρασύροντας ένα ποσοστό τους απευθείας στα κόπρανα. 

Ο Δρ. Ντουκάν μετά από μελέτες και εξετάσεις κοπράνων διαπίστωσε πως δεν έχουν όλα τα πίτουρα βρώμης την ίδια αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται το σωστό άλεσμα και κοσκίνισμα του πίτουρου για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι Άγγλοι συνηθίζουν να αλέθουν πολύ ψιλό το πίτουρο, έτσι ώστε να δίνει πιο κρεμώδη πόριτζ, Με αυτό τον τρόπο όμως χάνονται οι θεραπευτικές του ιδιότητες. Το ιδανικό άλεσμα είναι αυτό που δίνει κόκκους μεσαίου μεγέθους, το οποίο χαρακτηρίζεται από το δείκτη M2bis, ενώ το ιδανικό κοσκίνισμα είναι αυτό που έχει γίνει 6 φορές, το λεγόμενο B6. Από αυτούς τους δύο δείκτες προκύπτει ο M2bis-B6.(σελ. 95).

Το πίτουρο που πουλάει ο Ντουκάν έχει αυτό το άλεσμα και το αγόρασα για να το συγκρίνω με αυτά που βρίσκουμε στα καταστήματα. Πληροφοριακά σας λέω οτι είναι ακριβώς ίδιο με αυτό της Fytro, για την περίπτωση που έχετε διαβάσει το βιβλίο και αναρωτιέστε.

Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε αυτό εδώ το άρθρο. 

55 σχόλια:

  1. Όταν το πίτουρο βρώμης παρασκευάζεται σαν τηγανίτα,στη δική σας συνταγή,χάνει κάποιες από τις ευεργετικές του ιδιότητες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν χάνει τις ιδιότητές του, η συνταγή είναι από τον ίδιο τον Ντουκάν!

      Διαγραφή
  2. Συνταγή για τέλειο πορριτζ: 1,5 φλυτζ.τσαγιού γάλα + 1,5 κουτ.σούπας πίτουρο φυτρο. Τα φέρνω σε βρασμό.Αποσυρω απο τη φωτιά. Προσθέτω 2 ζαχαρινες και 3 εκατ. Ξυλάκι φρέσκια βανίλια (μόνο τους σπόρους). Τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό κάνω κι εγώ αλλά προσθέτω και πίτουρο σταριού και γκότζι μπέρις! Είναι πράγματι πολύ νόστιμο!

      Διαγραφή
  3. καλημέρα!σχετικα με το πίτουρο σιταριού θέλω να ρωτήσω...στο σμ βρήκα το fytro αλλα γράφει πίτουρο βρώμης,το ίδιο είναι η να κοιτάξω κι αλλού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πίτουρο που είναι απαραίτητο στη δίαιτα είναι το πίτουρο βρώμης, αυτό που βρήκες δηλαδή. Προαιρετικά τρώμε και πίτουρο σταριού (1 κ. σουπας την ημέρα) που το βρίσκουμε σε καταστήματα βιολογικών και στο biodiet.gr.

      Διαγραφή
  4. καλησπέρα σημερα που εφτιαξα ψωμι αι μπιφτέκια με πιτουρο πρεπει να φαω και τις δυο κουταλιες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπερβαίνουμε τις 2 κουταλιές πίτουρο βρώμης την ημέρα. Αφού το έβαλες στο φαγητό δεν τρως άλλο.

      Διαγραφή
  5. Καλησπερα!δεν μπορω να φαω την βρωμη με γαλα ή γιαουρτι.αν την κανω καθε μερα γαλετα,κεικ,μαφινς κ.τ.λ. υπαρχει καποιο προβλημα;βοηθαει τον οργανισμο το ιδιο οπως αν την ετρωγα με γαλα ή γιαουρτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, να τη βάζεις σε συνταγές. Είναι ακριβώς το ίδιο.

      Διαγραφή
  6. Έλενα καταρχάς συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που έχεις κάνει με το blog. Μια απορία έχω σχετικά με το πίτουρο βρόμης, σχετικά με την χρησιμότητα του. Εαν ο λόγος που το λαμβάνουμε είναι για τις φυτικές ίνες. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε σπόρους chia οι οποίοι και έχουν (Seeds - Chia seeds, dried, 19.6 gram 96Kcal, 3gr protein, 9gr carbs, 7gr fiber, 6gr fat.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ήταν καλύτερα να χρησιμοποιούμε σπόρους chia, o Ντουκάν δε θα είχε το πίτουρο ως βασικό στοιχείο της διατροφής :)

      Διαγραφή
    2. Η ουσία που δημιουργείται στο στομάχι μας από το πίτουρο βρώμης και το νερό, περνάει μέσα από το γαστρικό οξύ, τη χολή, και, τέλος, το παγκρεατικό υγρό. Μετατρέπεται σε πολτό και στη συνέχεια σε ένα μείγμα από λιπαρά οξέα, αμινοξέα και γλυκόζη. Αυτή η διαδικασία επιβραδύνει την αφομοίωση της ζάχαρης και αφαιρεί θερμίδες από το σώμα, μειώνοντας την απορρόφηση του λίπους, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα χαμηλά και σταθερά.αυτο εγραψε η Ελενα

      Διαγραφή
  7. Αυτές τις υπέροχες συνταγές τις κάνουμε κατά τη διάρκεια της διατροφής η εφόσον χάσουμε το βάρος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλες οι συνταγές του μπλογκ είναι για τις δύο πρώτες φάσεις της δίαιτας. Ακριβώς κάτω από την κάθε συνταγή αναφέρω για ποια φάση είναι, αλλά όταν ξεκινάμε τη δίαιτα θα πρέπει να είμαστε σε θέση να καταλαβαίνουμε για ποια φάση είναι η συνταγή. Κάποια sites δίνουν συνταγές υποτίθεται Ντουκαν, αλλά με απαγορευμένα για τη δίαιτα συστατικά.

      Διαγραφή
  8. Αν δεν έχω πίτουρο μπορώ να χρισιμοποιησω νιφάδες βρώμης αν ναι τιν ίδια ποσότητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, απαγορεύονται οι νιφάδες βρώμης.

      Διαγραφή
    2. εχω χασει παρα πολλα κιλα τρωγοντας νιφαδες βρωμης και οχι πιτουρο

      Διαγραφή
    3. Πολλοί έχουν χάσει κάνοντας διάφορες παρασπονδίες και το βρίσκω λογικό, αν τηρούν κατά γράμμα τη δίαιτα κατά τα άλλα. Εδώ όμως πρέπει να λέω αυτά που λέει ο Ντουκάν και ο Ντουκάν τις νιφάδες τις απαγορεύει! Συγχαρητήρια για την απώλεια!

      Διαγραφή
  9. Καλησπερα. Εχω παρει χυμα πιτουρο βρωμης απο την κεντρικη αγορα γιατι ειναι πολυ πιο οικονομικο απο της fytro. Φανταζομαι οτι κανει γιατι πουλαει χωριστα νιφαδες βρωμης. Εκει επισης βρισκω πιτουρο σταριου, στεβια σε σκονη και κακαο 11%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπωρο να σας κάνω μια ερώτηση?
    Για να χάσω 10 κιλά μπωρο να τρώω απαχο κρέας να πίνω γάλα με 1,5% λιπαρά να τρώω αυγά και πιτουρο βρωμης? Σας παρακαλώ εξηγείστε μου! 😔

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται εδώ:

      https://dukandiaita.blogspot.gr/p/dukan.html

      Διαγραφή
  11. Το μυλοξιδο επιτρεπεται Ελενα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα Ελενα...Βρηκα τυχαια αλευρι βρώμης και αναρωτιεμαι αν κανει για τη διαιτα μας ..Να μπει σε καποιες συνταγες για ψωμι ας πουμε να έχουμε πιο ωραια υφη..Κι αν ναι θα το μετραμε στην ημερησια ποσοτητα για Β'φαση..
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αλεύρι βρώμης απαγορεύεται όπως και η βρώμη. Μόνο το πίτουρο επιτρέπεται.

      Διαγραφή
  13. Το πιτουρο σιταριου που μπορώ να το βρω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι γίνεται αν ξεχασω μια μερα να παρω το πιτουρο; παιρνω διπλάσια ποσοτητα την ρπομενη;ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν παίρνεις διπλάσια ποσότητα την επόμενη γιατί δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τις κουταλιές που ορίζει ο Ντουκάν σε κάθε φάση.

      Διαγραφή
  15. Κορίτσια Καλησπέρα. Λοιπόν ξεκίνησα την δίαιτα με την αδελφή μου.Εγώ ήθελα να χάσω 8 κιλά η αδελφή μου περίπου 20. Είμαστε τώρα στη Β΄ φάση. Ήθελα να μοιραστώ την εμπειρία μου.
    Το πίτουρο βρώμης συμφέρει να το αγοράσει κανείς από τον Γιωτάκη (Αθηνάς και Αρμοδίου) είναι 1,90 το κιλό, ενώ στο Μπαχάρ κοστίζει 4,00 το κιλό. Για όποιον αναρωτιέται για την ποιότητα είναι εξίσου καλά Χώρα προέλευσης Ε.Ε. Λοιπόν, το πίτουρο το φτιάχνει κανείς όπως θέλει αλλά το αγαπημένο μου είναι σε βάφλα ή σε πορτοκαλόπιτα μίνι ή κέικ κολοκύθας. Συνταγές που τις τρώνε ακόμα και τα παιδιά μου. Περιμένω εναγωνίως να μπω στην Γ΄ φάση.
    Καλή τύχη σε όλους που την προσπαθούν.
    Θεωρώ ότι "δουλεύει" και το παράδοξο είναι πως δεν πεινάς!
    Λες και η πείνα μας πηγάζει από όλα αυτά τα λευκά τρόφιμα (αλεύρι, ρύζι, μακαρόνια) γλουτεϊνικά τρόφιμα.
    Anyway, εγώ επειδή είμαι και λίγο λαίμαργη, δεν έχω κανένα παράπονο. Η βουλιμία κόπηκε μαχαίρι από την Β΄ φάση. Σε κάνει να αναρωτιέσαι τι "σκατά" τρώμε? Γενικώς μιλάω. Τελικά πόσο κακό κάνουμε στον οργανισμό μας, από άγνοια ή από συνήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες Ελπίδα, καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα. Μπορώ να τρώω το πίτουρο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας; Προσωπικά το προτιμώ το βράδυ. Είναι λάθος; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι καλύτερο για τον οργανισμό σου να παίρνεις το πίτουρο πιο νωρίς γιατί είναι υδατάνθρακας, άρα πηγή ενέργειας. Για τη δίαιτα όμως και την απώλεια βάρους, δεν έχει σημασία πότε θα το καταναλώσεις.

      Διαγραφή
  17. Καλημέρα. ..συγχαρητήρια για την υπομονή που έχεις και απαντάς σε όλες τις ερωτήσεις. ..Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω σε πια φάση μπορεί να φάει κάνεις κέφι σπιτικό? Εμένα μου αρεσειπολυ και το καλλιεργω μόνη μου.
    Σ'Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για κάποιο λόγο το σχόλιό σου μου είχε ξεφύγει! Σύμφωνα με το site που θα σου δώσω παρακάτω, το κεφίρ είναι συμβατό με τη δίαιτα Ντουκάν αν είναι με άπαχο γάλα. Καλή συνέχεια.

      http://thedukandiet.info/dukan-diet-food-list/food-list-dairy/#Kefir_buttermilk_sour_milk

      Διαγραφή
  18. Το πιτουρο σιταριου μπορούμε να το τρώμε και στην πρώτη φάση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα. Η μητερα μου θελει να κανει την δίαιτα. Εχει ομως δυσανεξια στην γλουτενη.. Μπηκαμε σε δυο μοναδικες αμερικανικες σελιδες που εχουν πιτουρο βρωμης χωρις γλουτενη..Στην iherb και στην Bobsredmill. Ομως δεν τα στελνουν Ελλαδα..Υπαρχει κατι αλλο που μπορει να παιρνει η μητερα μου σαν υποκαταστατο? Μπορει να σντικαταστησει το πιτουρο βρωμης με κατι αλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν γνωρίζω αν μπορεί να αντικατασταθεί το πίτουρο βρώμης, ούτε που μπορείτε να βρείτε χωρίς γλουτένη.

      Διαγραφή
  20. H μέτρηση 1,5 κουταλιά πίτουρο βρώμης είναι με μεγάλο κουτάλι της σούπας ή με μικρό του καφέ? Ευχαριστώ. Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω το γράφω κυριολεκτικά παντού ότι είναι κουταλιές της σούπας!

      Διαγραφή
  21. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ....ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΚΙ ΕΓΩ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ DUKAN . ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 12 ... ΚΑΙ 13 ΕΤΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ??? ΣΤΟΧΟΣ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΤΑ 15 ΚΙΛΑ ...ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ ΜΕ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ? ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ιωάννα. Δεν νομίζω ότι η πρωτεϊνική δίαιτα ειναι κατάλληλη για παιδιά. Ίσως μπορείς να κάνεις μια παραλλαγή και να τους δίνεις δύο φέτες ψωμί για τοστ ολικής, σαλάτα και ένα φρούτο κάθε μέρα. Να ρωτήσεις τον γιατρό σας όμως αν το επιτρέπει. Οι μαρμελάδες δεν επιτρέπονται, στη Ντουκάν δεν τρώμε φρούτα, εκτός αν κάνεις τη Ντουκάν 2.

      Διαγραφή
  22. καλησπερα σας,
    ισχυει πως την ημερα πρωτεινης τρώμε 1 κουταλια βρωμης και την ημερα πρωτεινης λαχανικων 2 κουταλιες?
    για τη β φαση λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν ισχύει αυτό, στη δεύτερη φάση τρώμε δυο κουταλιές της σούπας κάθε μέρα.

      Διαγραφή
  23. Γεια σας...θα ήθελα να σας ρωτήσω το πι τούτο σταριού με ποια ονομασία θα το αναζητήσω στο εξωτερικό??ευχαριστώ για τι πόσο αναλυτικά τα εξηγητε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπέρα θα ήθελα να ξεκινήσω την διαιτα αλλά έχω μια απορία στην πρωτη φάση της δίαιτας λέει 1.5κουταλια πίτουρο βρώμης με τι το συνοδεύω γιατί από τι βλέπω απαγορεύεται γαλακτοκομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα γαλακτοκομικά όχι μόνο δεν απαγορεύονται, αλλά τα άπαχα σύμφωνα με το βιβλίο επιτρέπονται σε απεριόριστη ποσότητα!

      Διαγραφή
  25. Kalispera,an trome pitura vromis 1kutali parapano; ti bori na simvi? Yati vlepo poli afstira donizmeni 2 kutalya

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΤΟ ΠΙΤΟΥΡΟ ΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΝΕΝΑ 20ΛΕΠΤΟ ΠΡΙΝ ΦΑΓΩΘΕΙ ΙΣΧΥΕΙ??ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το αφήσετε θα μαλακώσει και θα τρώγεται πιο εύκολα. Άλλοι το τρώνε και κατευθείαν. Όπως σας αρέσει περισσότερο.

      Διαγραφή

Τα σχόλια περνούν από έγκριση πριν δημοσιευτούν. Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας μόνο μία φορά. Σχόλια με ερωτήσεις που έχουν απαντηθεί στο κείμενο με την περιγραφή της δίαιτας, όπως πχ αν επιτρέπεται το μέλι ή το αλεύρι, δεν θα δημοσιεύονται πλέον λόγω έλλειψης χώρου στο μπλογκ. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση!