Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Νουνού light και Ντουκάν.

Πήρα πολλά μηνύματα με ερωτήσεις για το γάλα Νουνού light, με αφορμή τη συνταγή μου για μερέντα Ντουκάν. Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω καμία σχέση με διατροφολογία ώστε να μπορώ να αναλύω τη διατροφική αξία των τροφών. Απλά έχω μελετήσει πολύ τη δίαιτα Dukan και έχω καταλήξει σε κάποια δικά μου συμπεράσματα, για κάποια προϊόντα που δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ο Ντουκάν ώστε να ορίσει αν επιτρέπονται ή όχι. Γι' αυτό, μην πάρετε τη γνώμη μου ως δεδομένη ή ως κάποιου ειδικού, απλά διαβάστε τη και αποφασίστε αν συμφωνείτε η διαφωνείτε.

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι ο Ντουκάν δεν επιτρέπει το γάλα εβαπορέ, ούτε αν είναι χαμηλών λιπαρών. Δεν αναφέρει κάτι συγκεκριμένο για το ποσοστό των λιπαρών, σε online chat έχει ειπωθεί το εξής: 

psychicgemini : Hello, I have been on the diet for about a week now. Yesterday I had a PP day and today I weigh a pound heavier than I did yesterday. I did not have any lapses but I did have about 4 oz of non fat evaporated milk in a cup of coffee. I am allowed evaporated (canned) milk?
Moderatrice Jessica : .Dear psychicgemini, first of all don't get too upset about your weight today as we all know scales are little devils! It might just be a bit of water retention... ..Anyway evaporated milk is not allowed, I'm sorry

Ο χρήστης λέει ότι την ημέρα αυτή ζυγίζει περισσότερο από την προηγούμενη και αναρωτιέται αν φταίει το γεγονός ότι χρησιμοποιεί 120 ml άπαχο εβαπορέ γάλα στον καφέ. Η απάντηση είναι ότι η αύξηση του βάρους μπορεί να είναι κατακράτηση και να μην ανησυχεί, παρόλα αυτά όμως το εβαπορέ δεν επιτρέπεται.

Στη δίαιτα αυτή μπορούμε να καταναλώνουμε μέχρι 1 κιλό γαλακτοκομικά ες 2% λιπαρά, τη μέρα. Δηλαδή αν θελήσουμε να πιούμε ένα ποτήρι των 200 ml γάλα με 2% λιπαρά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν δεν έχουμε φρέσκο γάλα με 2% λιπαρά και φτιάξουμε ένα ποτήρι νουνού light, χρησιμοποιώντας 100ml συμπυκνωμένο γάλα και 100 ml νερό, θα έχουμε ένα ποτήρι γάλα με 2,2% λιπαρά. Μπορούμε να το πιούμε, έτσι δεν είναι; Άλλωστε απ' ότι βλέπω σε φόρα κτλ, οι περισσότεροι καταναλώνουμε dirollo cottage που έχει επίσης 2,2 % λιπαρά και το προσμετράμε στην ημερήσια ποσότητα γαλακτοκομικών. 

Συγκρίνω τη διατροφική αξία των 100 ml αραιωμένου νουνού light με 2 διαφορετικά γάλατα 2% που έχω στο ψυγείο και δεν βρίσκω τεράστιες διαφορές. Το φρέσκο γάλα έχει 44 θερμίδες τα 100 ml και το νουνού light 60. Το φρέσκο έχει 4,5% υδατάνθρακες, το νουνού 5,6%, είναι δηλαδή μέσα στο γενικότερο όριο των 6% της δίαιτας Ντουκάν. 

Θα μου πείτε όμως ότι το συγκεκριμένο γάλα αν δεν αραιωθεί έχει 4.4% λιπαρά. Ναι όμως το ποσοστό λιπαρών που θα πάρουμε τελικά, έχει να κάνει και με την ποσότητα του προϊόντος που θα καταναλώσουμε. Αν τα 100 ml του συμπυκνωμένου γάλακτος τα μετρήσεις ως 200 ml φρέσκου και τα συγκρίνεις, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά τελικά. Αν για παράδειγμα μια μέρα δεν καταναλώσεις καθόλου γαλακτοκομικά, αλλά σου έρθει η όρεξη και φας 50 ml από τη μερέντα και την επόμενη πιεις 1 λίτρο γάλα, πότε θα έχεις πάρει περισσότερα λιπαρά από γάλα; Τη δεύτερη μέρα εννοείται. 

Στο βιβλίο του ο Ντουκάν δίνει την εξής συνταγή για την τρίτη φάση: 


Βλέπουμε ότι στη δόση των 4 ημερών χρησιμοποιεί χρησιμοποιεί 375 ml γάλα εβαπορέ με 4% λιπαρά, δηλαδή σχεδόν 94 ml την ημέρα και δεν το θεωρεί καν ανεκτό, όπως πχ το κορν φλάουερ που το διευκρινίζει. Απ' όσο θυμάμαι στην τρίτη φάση επιτρέπει απεριόριστα λιπαρά μόνο στα τυριά, αλλά και αυτά περιορίζονται στα 40 γραμμάρια. Οπότε για να το δίνει σε τόση ποσότητα σε αυτή τη συνταγή, φαντάζομαι ότι δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα και πως ίσως απλά είναι ένα προϊόν για το οποίο έχουν αμελήσει να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Κάπως έτσι το έχω σκεφτεί και κατέληξα να χρησιμοποιώ το νουνού light. Βάζω καθημερινά λίγο στον καφέ μου και που και που φτιάχνω τη μερέντα, από την οποία τρώω συνήθως 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα. Δεν έχω παρατηρήσει κάποιο κόλλημα, χάνω σταθερά 1 - 1,5 κιλό την εβδομάδα, ακόμη και τους πρώτους μήνες που έκανα μόνο 2 πρωτεϊνικές μέρες την εβδομάδα. 

Δεν ξέρω αν συμφωνείτε η διαφωνείτε με αυτά που σκέφτομαι, πολύ ευχαρίστως να το συζητήσουμε στα σχόλια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θέλω να πάρω κανέναν στο λαιμό μου και να κάνει άδικο κόπο για 2 κουταλιές μερέντα, γι΄αυτό θα πρότεινα να τσεκάρετε να δείτε αν σας κολλάει. Μην ξεχνάμε ότι και το κακάο αν δεν είναι 1%, ανήκει στα ανεκτά και πολλοί δηλώνουν ότι τους κολλάει έτσι κι αλλιώς. Θα σας πρότεινα αν θέλετε να τη δοκιμάσετε, θεωρήστε αρχικά τις 2 κουταλιές της σούπας ως 1 ανεκτό και στην πορεία βλέπετε τι θα κάνετε ανάλογα το αποτέλεσμα. .

21 σχόλια:

  1. Εγω συμφωνω μαζι σου και ειμαι ετοιμη να φτιαξω την μερέντα. Αν φας ολο το βαζο λογικο ειναι το να μην χασεις τα κιλα που περιμενεις αλλα για 1-2 κουταλιτσες την μερα κοβεις τα γαλακτοκομικα απο αλλου και εισαι κομπλε. Θα σου πω εντυπωσεις για την Μερεντα. Σε ευχαριστουμε για την συνταγη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω έχεις δίκιο έτσι όπως το εξηγείς... Κι αν δεν κάνω λάθος, ακόμα και την δική του μερέντα (αυτή που πουλάει εννοώ) 2 κουτ. της σούπας λέει για Βφάση, ως δύο επιτρεπόμενα και 3 για Γ φάση... Καλό θα είναι λοιπόν να την καταναλώνουμε ως ανεκτό και από εκεί και πέρα αν μας κολλήσει, σταματάμε...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρομαι που συμφωνούμε! Εγώ σας ευχαριστώ που επισκέπτεστε το μπλόγκ μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα! Ήθελα να ρωτήσω τα παρακάτω για την 1η φάση:
    1. αν επιτρέπονται γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτια) χωρίς λακτόζη.
    2. αν επιτρέπονται γάλατα αμυγδάλου, φουντουκιού, καρύδας (ή και άλλο, σόγιας, βρώμης, κλπ), εφόσον φυσικά είναι πολύ χαμηλών λιπαρών, πχ η συσκευασία αμυγδάλου που έχω λέει 3%.
    3. Ποια και αν επιτρέπονται προϊόντα σόγιας (σε γάλα, γιαούρτι, τυρί, κιμά, σάλτσα, κλπ)
    4. Το κόττατζ 2% είναι επιτρεπτό;
    5. Το άπαχο κακάο;
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τα γαλακτοκομικά χωρίς λακτόζη είναι από 0 έως 1,5% λιπαρά, δεν βρίσκω το λόγο να απαγορεύονται. Ρίξε μια ματιά και στους υδατάνθρακες, αν είναι πάνω κάτω ίδιοι με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά.
      Γάλα σόγιας επιτρέπεται 1 ποτήρι (150 ml για την ακρίβεια), ως 1 ανεκτό και 1 γιαούρτι σόγιας, πάλι ως 1 ανεκτό, με την προϋπόθεση να μην έχουν ζάχαρη. Το γάλα καρύδας, αμυγδάλου κτλ, από όσο έχω δει ως τώρα δεν επιτρέπονται,αλλά πρέπει να κάνω έναν έλεγχο γιατί η λίστα με τα ανεκτά έχει ανανεωθεί και μπορεί να έχει προστεθεί κάτι.
      Το dirollo cottage 2.2% το μετράμε στο λίτρο γαλακτοκομικών.
      Το άπαχο κακάο, δηλαδή μέχρι 11% λιπαρά. επιτρέπεται 1 κουταλιά του γλυκού ως 1 ανεκτό. Το κακάο του Ντουκάν με 1% λιπαρά επιτρέπεται απεριόριστα από τη φάση της επίθεσης.

      Διαγραφή
  5. Δηλαδή μπορώ να καταναλώνω τις μεριδούλες των 15g nounou light με τον καφέ και να τις υπολογίζω στο 1kg γαλακτοκομικών σωστά; Εννοώ δεν θα υπάρχει πρόβλημα απο άποψη λιπαρών.

    Serving Size: 14 ml, Calories: 17, Fat: 0.6g, Carbs: 1.7g, Protein: 1.1g

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μπορείς απλά θα υπολογίζεις την ποσότητα επί 2, επειδή είναι συμπυκνωμένο το γάλα. Γενικά τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες να τα κοιτάζεις στα 100 γραμμάρια προϊόντος και όχι στη μερίδα, γιατί μπορεί να μπερδευτείς.

      Διαγραφή
  6. Στη δευτερη φαση μπορουμε να τρωμε μονο 2 φορες πρωτεινη σκετη κ τις υπολοιπες 5 με σαλατα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με το βιβλίο μπορείς. Κι εγώ αυτό ακριβώς έκανα στην αρχή και έχανα με ικανοποιητικό ρυθμό.

      Διαγραφή
  7. μηπως τελικα ισχυει οτι το εβαπορε κανει κατακρατηση υγρων ...
    και οπως βλεπουμε το δινει στην 4 φαση που σημαινει οτι εισαι ηδη ετοιμη να βγεις απο την διαιτα , και για αυτο τον λογο προσθετει υλικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου κάνει κατακράτηση στη δεύτερη φάση γιατί να μη σου κάνει και στην τρίτη και στην τέταρτη; Το κατανάλωνα καθ' όλη τη διάρκεια της δίαιτας και δεν μου δημιούργησε κανένα πρόβλημα. Δεν ξέρω όμως πως μπορεί να λειτουργήσει σε άλλους οργανισμούς, ο καθένας μπορεί να κάνει μόνος του τη δοκιμή του!

      Διαγραφή
  8. γειά σας!!! μια ερώτηση θέλω να κάνω....ειμαι 22 χρόνων και θέλω να χάσω 6 κιλά.Είχα κάνει τεστ δυσανεξείας πριν από 7 χρόνια και είχα βγει αλλεργική στην λακτόζη (εσωτερική αλλεργία-πρήξιμο και ακμή στο πρόσωπο) .Από τότε προτιμώ τα προιόντα χωρίς λακτόζη.
    ξεκίνησα χθες την ντουκαν και είμαι 2 μέρα επίθεσης. Ομως οι γιαούτες που τρωω ειναι 2% λιπαρα. Και γάλα μπορώ να βρω με 1,5 % λιπαρά.Στην Ελλάδα προιόντα χωρις λακτόζη δεν υπάρχουν με λιγότερα λιπαρα. Τί να κάνω?? Ν προτιμήσω τα 0% με λακτόζη???ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Να καταναλώνεις προϊόντα χωρίς λακτόζη από τη στιγμή που είσαι αλλεργική. Δεν πειράζει. Έτσι κι αλλιώς από τη δεύτερη φάση επιτρέπεται να καταναλώνεις 1 λίτρο γαλακτοκομικά την ημέρα μέχρι 2% λιπαρά. Δε χάθηκε ο κόσμος για τις ημέρες της επίθεσης. Πρώτα κοιτάμε την υγεία και μετά τη δίαιτα.

      Διαγραφή
  9. Γειά σου Έλενα.Αν και θα ήθελα να το γράψω στην κατηγορία της δικιάς σου ιστορίας γιατί
    διαβάζοντας την πήρα δύναμη να χάσω τα πολλά περιτά μου κιλά,για αυτό θα ήθελα να πω και εγώ σε όσους σε διαβάζουν και σκέφτονται να πάρουν το κουράγιο να ξεκινήσουν οτι έχω
    φτάσει ήδη στο μισο της προσπαθειας μου. Ξεκίνησα 15αυγουστο πιστά την δίαιτα έχω ηδη χάσει 15 κιλά με ένα μεγάλο αναγκαστικό διάλλειμα στον ενδιάμεσο και τα πλέον τίποτα δεν μοιάζει ακατόρθωτο. Μια ίδεα είναι όλα και μια συνήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα, έχεις απόλυτο δίκιο για την τρομοκρατία των διαιτολόγων. Το 2005 πήγα σε διαιτολόγο και έκανα τη δίαιτα που μου πρότεινε. Από 78 κιλά κατέβηκα στα 70. Μου είπε ότι αυτό ήταν το φυσιολογικό μου βάρος για το ύψος μου και αν ήθελα να κατέβω κι άλλο θα έπρεπε να πεινάσω. Τα κιλά τα πήρα μετά από χρόνια και ζύγιζα 84,μέχρι που έμαθα για τη δίαιτα από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. διάβασα πολύ προσεκτικά το βιβλίο...για να μην πολυλογώ. Σε ένα μήνα ζύγιζα 70 κιλά, και με τη συντήρηση ντουκάν και γυμναστική ζυγίζω 61 ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΩ. Τη δίαιτα την τελείωσα το 2011 και από τότε δεν ξαναπήρα τα χαμένα κιλά. Δεν έτρωγα καθόλου σωστά και αν έχω να πω κάτι για αυτήν τη δίαιτα είναι ότι μου έμαθε να τρώω σωστά. Να προτιμώ τα λαχανικά αντί για τις πατάτες και να προσέχω περισσότερο τους κρυμμένους υδατάνθρακες στα προϊόντα χωρίς ζάχαρη. Τη δίαιτα τη σύστησα στον άντρα μου και από 92 τώρα ζυγίζει 74. Εξετάσεις κάνουμε κάθε χρόνο και είμαστε υγιείς...Είναι πολύ καλό το μπλογκ σου και σίγουρα θα το παρακαλουθώ. Να είσαι καλά και να μας ενημερώσεις για τα τελευταία νέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες μαζί μας την εμπειρία σου και συγχαρητήρια που κατάφερες να διατηρήσεις το βάρος σου!

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα και έχω μια μεγάλη απορία. Επειδή έχω δυσανεξια στη λακτοζη υπάρχει γάλα ή γιαούρτι χωρίς λακτοζη; κανονικά πίνω κατσικίσιο γάλα και το γιαούρτι το αποφεύγω. Σε διάφορες συνταγές όμως χρησιμοποιούν πολύ το γάλα και το γιαούρτι. Αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει θα το εκτιμούσα. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει σίγουρα γάλα χωρίς λακτόζη στα σούπερ μάρκετ, απλά δεν γνωρίζω αν είναι χαμηλό σε λιπαρά. Υπάρχει όμως κατσικίσιο γάλα 1,5%. Δεν έχω προσέξει αν υπάρχουν γιαούρτια χωρίς λακτόζη.

      Διαγραφή
  12. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορούμε να συνδυάσουμε το κρέας με λαχανικά στο φούρνο ή στην κατσαρόλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς και μπορούμε, οι μισες συνταγές του μπλογκ ειναι τέτοιες.

      Διαγραφή

Τα σχόλια περνούν από έγκριση πριν δημοσιευτούν. Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας μόνο μία φορά. Σχόλια με ερωτήσεις που έχουν απαντηθεί στο κείμενο με την περιγραφή της δίαιτας, όπως πχ αν επιτρέπεται το μέλι ή το αλεύρι, δεν θα δημοσιεύονται πλέον λόγω έλλειψης χώρου στο μπλογκ. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση!