Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού


Από τη μέρα που είδα έναν γνωστό σεφ στην τηλεόραση να φτιάχνει διάφορα με κολοκύθα, μου μπήκε η ιδέα να τη χρησιμοποιήσω για τη δίαιτα Dukan. Το πρώτο που έκανα ήταν να ψάξω αν ανήκει στα επιτρεπόμενα λαχανικά και με χαρά διαπίστωσα πως όχι μόνο επιτρέπεται αλλά στο εξωτερικό οι ντουκανόφιλοι τη χρησιμοποιούν σε πολλές συνταγές. Εγώ αποφάσισα να κάνω 2 δοκιμές, να προσπαθήσω να φτιάξω γλυκό του κουταλιού για το οποίο δεν έχουμε άλλες επιλογές, καθώς και μαρμελάδα. Για μαρμελάδα βρήκα πολύ καλή έτοιμη συνταγή (την ανέβασα εδώ), όμως για γλυκό του κουταλιού κολοκύθα χωρίς ζάχαρη δε βρήκα κάτι, οπότε αναγκαστικά έκανα τη δική μου δοκιμή. Το γλυκό βγήκε αρκετά καλό, βέβαια το σιρόπι δεν είναι σαν τα κανονικά γλυκά με τη ζάχαρη, θα έλεγα πως είναι κάτι ανάμεσα σε γλυκό του κουταλιού και κομπόστα. Είναι όμως νόστιμο και ταιριάζει πάρα πολύ με γιαούρτι. Αν σας έχουν λείψει τα νόστιμα γιαουρτάκια με κομμάτια φρούτων, αυτό το γλυκό θα σας ευχαριστήσει πολύ! Το σιρόπι είναι επίσης πολύ νόστιμο, σκέφτομαι να το βάλω σε ποτήρι με σόδα για να φτιάξω αναψυκτικό! Θα το δοκιμάσω και θα σας πω. Επίσης επιφυλάσσομαι να σας ενημερώσω για το πόσο διαρκεί το γλυκό. Μου πήρε 2 μήνες να το καταναλώσω και διατηρήθηκε άριστα. 

Το γλυκό το τρώμε χωρίς περιορισμό τις μέρες που τρώμε λαχανικά. Τις μέρες καθαρής πρωτεΐνης δεν επιτρέπεται, είναι λαχανικό. 


Οι παραδοσιακές συνταγές γλυκού κολοκύθας χρησιμοποιούν ασβέστη για να γίνεται το γλυκό τραγανό. Εγώ δεν είχα ιδέα που να τον βρω κι έτσι χρησιμοποίησα λεμόνι. Όσες είστε πιο έμπειρες νοικοκυρές και ξέρετε από αυτά, βρείτε μια παραδοσιακή συνταγή και αντιγράψτε το πρώτο βήμα με τον ασβέστη.


10 σχόλια:

  1. Τα baby carrots γίνονται ωραίο γλυκό κουταλιού. Δεν τα δοκιμάζουμε με την παραπάνω συνταγή να δούμε πώς θα βγούνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλή ιδέα Βασιλη, σίγουρα θα βγει ωραία η συνταγή. Αν το δοκιμάσεις ενημέρωσέ μας! Εγώ έχω αρκετή ακόμα και θα μου πάρει λίγο καιρό να ξαναφτιάξω.

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Επιτρέπεται το καρότο αλλά με μέτρο. Συνολικά δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο από 200 γραμμάρια καρότο και παντζάρι εβδομαδιαίως.

      Διαγραφή
    2. αν ριξεις 4 φυλλα ζελατινης δεν θα γινει πολυ πηχτο; θα ρεει καθολου το σιροπι;

      Διαγραφή
    3. Όχι δε θα γίνει πολύ πηχτό, νερουλό είναι για την ακρίβεια, σαν κομπόστα.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα!Συγχαρητήρια αφενός για τα τόσα κιλά που κατάφερες να χάσεις αλλα και για όλη τη δουλειά που έχεις κάνει σε αυτό blog.Ερώτηση της ξανθιάς ( αν κ μελαχρινή) : Όταν λες επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3 φορές απο ποιο σημειο εννοείς; ότι πάλι τη βάζουμε σε νερό κ την αφήνουμε με λεμόνι για3 ωρες;κ μετά βράσιμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοώ ότι αδειάζουμε το νερό, βάζουμε καινούριο και ξαναβράζουμε!Λεμόνι βάζουμε μόνο μια φορά, στην αρχή.

      Διαγραφή

Τα σχόλια περνούν από έγκριση πριν δημοσιευτούν. Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας μόνο μία φορά. Σχόλια με ερωτήσεις που έχουν απαντηθεί στο κείμενο με την περιγραφή της δίαιτας, όπως πχ αν επιτρέπεται το μέλι ή το αλεύρι, δεν θα δημοσιεύονται πλέον λόγω έλλειψης χώρου στο μπλογκ. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση!