Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Η τρομοκρατία των διαιτολόγων

Παρακολουθούσα πριν λίγες μέρες μια πρωινή εκπομπή στην οποία ο προσκεκλημένος διαιτολόγος σύγκρινε και έκρινε 3 διάσημες δίαιτες, τη Ντουκάν, την Άτκινς και την Paleo. Τις 2 τελευταίες δεν τις γνωρίζω με λεπτομέρειες και δεν θα ασχοληθώ με το τι ειπώθηκε γι' αυτές. Τη Ντουκάν όμως τη γνωρίζω πολύ καλά και μπορώ να σας πω ότι ο τρόπος που την παρουσίασε ο διαιτολόγος είναι εντελώς λάθος! Δεν θα κρίνω το διαιτολόγο σαν επιστήμονα, δεν έχω τις γνώσεις και τον συγκεκριμένο τον σέβομαι και τον ακούω πάντα γιατί ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του. Ίσως όμως θα έπρεπε να ενημερωθεί λίγο περισσότερο για τη δίαιτα Ντουκάν πριν βγει να μιλήσει γι' αυτήν και τρομοκρατήσει τον κόσμο. 

Μια φίλη για παράδειγμα μου είπε ότι την πήρε τρομοκρατημένη η φίλη της και της είπε να σταματήσει τη δίαιτα αμέσως. Για σκεφτείτε τι θα είχε γίνει αν κι εμένα με είχε πάρει μια φίλη μου τρομοκρατημένη (με το δίκιο της) και με έπειθε να σταματήσω τη δίαιτα. Θα ήμουν ακόμη 30 κιλά βαρύτερη, φουλ χοληστερίνη και ουρικό οξύ, με πόνους στα γόνατα. Ευτυχώς δεν επέτρεψα σε κανέναν να με τρομάξει, γιατί έκατσα και μελέτησα πολύ καλά το βιβλίο της δίαιτας και ήξερα ακριβώς πως λειτουργεί και τι πρέπει να κάνω για να είμαι υγιής. 

Ας δουμε τι ειπώθηκε στην εκπομπή. Για κάθε δίαιτα είχαν επιλεγεί ενδεικτικές τροφές και έδειχναν κι από ένα τυπικό μενού. Για τη Ντουκάν έδειξαν αυτό:


Όσοι δεν γνωρίζουν τη δίαιτα σίγουρα τη θεώρησαν απαράδεκτη βλέποντας την παραπάνω εικόνα και αν σκέφτονταν να την ξεκινήσουν, μάλλον άλλαξαν γνώμη αντικρίζοντας αυτό το μενού. Όσοι όμως γνωρίζουν τη δίαιτα, κυρίως όσοι την έχουν κάνει, εκνευρίστηκαν από την παραπληροφόρηση. 

Οι τροφές που παρουσιάστηκαν είναι όντως κάποιες από αυτές που επιτρέπονται. Γάλα, κοτόπουλο, αυγό, γιαούρτι, γαλοπούλα και πίτουρο βρώμης. Η δίαιτα όμως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές και σίγουρα το "τυπικό μενού" δεν είναι της πείνας, όπως αυτό που παρουσιάζεται. Δεν χρειάζεται και κυρίως ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πεινάς στη συγκεκριμένη δίαιτα, οπότε οι δυο φέτες γαλοπούλα για δεκατιανό, είναι απλά απαράδεκτη πρόταση. Πουθενά, ποτέ δεν πρότεινε κάτι τέτοιο ο Ντουκάν. Αντίθετα λέει να τρώμε από τις επιτρεπόμενες τροφές μέχρι να χορτάσουμε. 

Οι τροφές που έδειξε ο διαιτολόγος στην εκπομπή αφορούν την πρώτη φάση η οποία διαρκεί κατά μέσο όρο 4-5 μέρες ΜΟΝΟ. Τότε είναι περιορισμένο το διαιτολόγιο και πάλι όμως δεν είναι τόσο περιορισμένο όσο το δείχνει. Επιτρέπονται μπαχαρικά, μυρωδικά, μουστάρδα για να φτιάχνεις σος, μπορείς να φας και μοσχάρι, ψάρια, θαλασσινά, goji berries, shirataki noodles και τόσα άλλα από τη λίστα με τις 100 επιτρεπόμενες τροφές. Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές για φαγητά και για γλυκά για την πρώτη φάση και αν ρίξετε μια ματιά στις φωτογραφίες τους θα καταλάβετε ότι δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε στην εκπομπή. 

Στη δεύτερη φάση τώρα, που είναι η βασική φάση της δίαιτας μιας και σε αυτή χάνουμε όλα τα κιλά μας, τρώμε ΑΦΘΟΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, πράγμα που "ξεχνούν" να αναφέρουν οι επικριτές της δίαιτας! Μπορούμε να τα τρώμε μέρα παρά μέρα, ή και περισσότερες μέρες την εβδομάδα περιορίζοντας τις μέρες καθαρής πρωτεΐνης σε 2, αν προτιμάμε. Τα τρώμε ωμά, σε σαλάτες, μαγειρεμένα, μέσα σε πίτες, τοστ, στην κατσαρόλα, στο φούρνο, ακόμα και σε γλυκά. Προσωπικά ποτέ στη ζωή μου δεν έχω φάει τόσα λαχανικά, Με τη δίαιτα αυτή έμαθα να τα τρώω! Στην τρίτη φάση της δίαιτας που βοηθά να σταθεροποιήσουμε τα χαμένα κιλά μας, τρώμε και φρούτα, που επίσης δεν έτρωγα ποτέ ως παχύσαρκη!

Αν είστε παχύσαρκοι και φοβάστε τη διατροφή αυτή, αναλογιστείτε λίγο τι τρώτε τώρα. Θα προσπαθήσω να θυμηθώ τι έτρωγα εγώ. Πατατάκια, σοκολάτες, λιπαρά, τόνους ζάχαρη, άπειρες συσκευασμένες λιχουδιές από τα σούπερ μάρκετ, αμφιβόλου ποιότητας και φυσικά, καθόλου λαχανικά. Οτιδήποτε υγιεινό δεν είχε θέση στη διατροφή μου, γι' αυτό φυσικά πήρα τόσα κιλά και τα διατηρούσα για χρόνια! Αν λοιπόν κι εσείς τρώτε όπως έτρωγα εγώ, πραγματικά πιστεύετε ότι θα σας βλάψει η Ντουκάν; 

Σε καμία περίπτωση δε λέω ότι οι δύο πρώτες φάσεις της Ντουκάν είναι η ιδανική διατροφή που πρέπει να ακολουθεί κάποιος μόνιμα. Η ιδανική διατροφή είναι η μεσογειακή. Η Ντουκάν είναι μια δίαιτα για ανθρώπους που έχουν να χάσουν αρκετά κιλά. Σε μένα οι κλασικές δίαιτες των διαιτολόγων δεν δούλεψαν, όχι γιατί ήταν κακές, αλλά επειδή δεν μου ταίριαζε ο περιορισμός με τα 5 γεύματα και δεν μπορούσα να τις κρατήσω. Το ίδιο πρόβλημα έχουν και άλλοι άνθρωποι που λόγω χαρακτήρα θεωρούν τη Ντουκάν πιο εύκολη και καταφέρνουν να την τηρήσουν. 

Όλοι εμείς που αδυνατίσαμε με τη δίαιτα αυτή και πραγματικά βρήκαμε την υγειά μας αφού επιτέλους οι εξετάσεις μας έδειξαν φυσιολογικές τιμές, δεν μπορούμε να ακούμε ότι η δίαιτα που κάναμε είναι βλαβερή, ότι χάνεις υγρά και όχι λίπος, ή ότι ξαναπαίρνεις τα κιλά.  Δηλαδή τι θέλουν να μου πουν οι διαιτολόγοι, ότι έχασα 30 κιλά υγρά; Πως γίνεται αυτό; Δηλαδή αν κάνω τώρα λιπομέτρηση θα με βγάλει με 40% λίπος, όσο είχα στα 100 κιλά; Είναι δυνατόν να συζητάμε σοβαρά τέτοια πράγματα; 

Όσο για το αν θα ξαναπάρεις τα κιλά, και με τη Ντουκάν ισχύει ότι με κάθε δίαιτα. Αν αρχίσεις να τρως όπως έτρωγες πριν, θα παχύνεις. Δε γίνεται αλλιώς, έτσι λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα. Αν όμως τηρήσεις και τις 4 φάσεις ευλαβικά, δεν θα ξαναπάρεις τα κιλά που έχασες και τα παραδείγματα γύρω μας είναι πολλά. 

Καθημερινά μιλάω με πάρα πολύ κόσμο για τι δίαιτα. Τη σελίδα μου την παρακολουθούν 2400 άτομα, έχω 550 φίλους και συμμετέχω σε ομάδα με 1500 μέλη. Περνάω τουλάχιστον 1 ώρα κάθε μέρα συζητώντας με ανθρώπους που ξεκίνησαν τη δίαιτα τώρα, με άλλους που την έκαναν παλιότερα και θέλουν να την ξαναρχίσουν, με κάποιους που βρεθήκαμε αφού έχασαν ήδη πολλά κιλά. Μπορώ να πω ότι έχω αρκετή εμπειρία πια με τη δίαιτα αυτή και μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι πέρα από δυσκοιλιότητα λίγων ημερών κανείς ποτέ δεν μου ανέφερε ότι απέκτησε κάποιο πρόβλημα υγείας από τη δίαιτα. Αντίθετα είναι μια χαρά και πολλοί λένε ότι έχουν ενημερώσει το γιατρό τους για τη δίαιτα και συμφωνεί απόλυτα. 

Κλείνοντας, θέλω να σχολιάσω και αυτό που ειπώθηκε και στην συγκεκριμένη εκπομπή για τον ίδιο το Ντουκάν, ότι τον έχει διαγράψει ο ιατρικός σύλλογος της Γαλλίας λόγω της επικινδυνότητας της δίαιτας. Αυτό ΔΕΝ ισχύει. Ο ιατρικός σύλλογος είχε κινήσει εις βάρος του Ντουκάν δύο πειθαρχικές διαδικασίες, με τις κατηγορίες ότι δεν ήταν προσεκτικός σε δηλώσεις του, ότι αυτοπροβάλλεται και ότι ασκεί την ιατρική σαν εμπόριο, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ και ποτέ δεν απειλήθηκε με διαγραφή. Η διαγραφή του έγινε ύστερα από δικό του αίτημα. Δεν κάνω το δικηγόρο του, αλλά καλό είναι να μη λέμε πράγματα που δεν ισχύουν.

Τους καταλαβαίνω τους διαιτολόγους, είναι η δουλειά τους και σίγουρα δεν τους συμφέρει να αγοράζουμε όλοι ένα βιβλίο των 15 ευρώ και να κάνουμε τη δίαιτα, θέλουν και αυτοί να δουλέψουν. Έχουν δίκιο και τόσο οι ίδιοι όσο και η επιστήμη τους μας είναι απαραίτητοι. Θα πρέπει όμως να είναι ειλικρινείς και να εξηγούν με επιχειρήματα, όχι κρύβοντας τη μισή αλήθεια. Μην ξεχνάμε ότι η δίαιτα αυτή έχει γίνει γνωστή κυρίως από στόμα σε στόμα, από τα αποτελέσματα που βλέπουμε ο ένας στον άλλο. Αν τα αποτελέσματα τα συνόδευαν και παρενέργειες, να είστε σίγουροι ότι η δίαιτα αυτή δεν θα γινόταν όλο και πιο διάσημη με τον καιρό. 

16 σχόλια:

  1. Δε θα μπορουσα να τα εχω πει καλυτερα! Εχω χασει 34 κιλα και θελω αλλα 10 για το στοχο μου! Νιωθω υγειης και απιστευτα καλα σχετικα με πριν! Αρχισα επειδη ειδα αποτελεσματα σε φιλους και μετα τα δικα μου αποτελεσματα αρχισαν και αλλοι φιλοι και συναδελφοι! Καμμια ιδεα για μενου νηστειας για Μεγαλη Εβδομαδα;! Φιλια Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που συμφωνείς! Για τη νηστεία δεν έχω πολλές συνταγές, μόνο τα shirataki με γαρίδες και τα θράψαλα με σπανάκι. Ίσως μπορείς για την εβδομάδα αυτή, αντί να τη χαλάσεις τη δίαιτα, να τρώς κάθε μέρα χορταρικά ή λαχανικά με θαλασσινά.

      http://dukandiaita.blogspot.gr/2015/03/shirataki-noodles.html
      http://dukandiaita.blogspot.gr/2014/06/blog-post_4342.html

      Διαγραφή
  2. Μπορείς να με βοηθήσεις τι μπορω να τρωω τις 2 μερες τις επίθεσης αφου δεν τρωω κρεας κ ψαρι(χορτοφαγος) αλλα τρωω γαλακτοκομικά κ αυγο. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν έχω ασχοληθεί με τη χορτοφαγική Ντουκάν και δεν γνωρίζω πολλά. Μπορείς όμως σίγουρα να καταναλώνεις τόφου και σεϊτάν σε απεριόριστες ποσότητες καθώς και κιμά σόγιας. Τα noodles shirataki είναι επίσης μια καλή λύση αν και λίγο ακριβή.

      Διαγραφή
  3. τα είπες τέλεια όπως τα έχω σκεφτεί κι εγώ τόσες φορές που τους βλέπω ή τους διαβάζω να κατηγορούν για τους δικούς τους λόγους τη δίαιτα και τον ντουκάν..μέχρι να αποφασίσω να την ξεκινήσω είχα κι εγώ την χειρότερη άποψη για αυτή τη δίαιτα γιατί απο όσα διάβαζα νόμιζα ότι ήταν παραλαγή της άτκινς!!!!! δεν περίμενα ποτέ ότι θα δω τέτοια αποτελέσματα, Αυτός ο άνθρωπος μου άλλαξε στην κυριολεξία τη ζωή! μέχρι τώρα είχα αδυνατίσει με πρωτεινούχα ροφήματα και τα είχα πάρει πίσω σε χρόνο αστραπή, τον λόγο μου τον εξήγησε ο ντουκάν στο βιβλίο του.. και άλλη μια φορά χρυσοπληρώνοντας διαιτολόγο και υποφέροντας όσο κράτησα εκείνη τη δίαιτα με αυτά που έτρωγα με το σταγονόμετρο καταπιέζοντας τον εαυτό μου, άσε που σιχαίνομαι και σαν ιδέα να μου λένε τι να τρώω ακριβώς κάθε μέρα με λεπτομέρειες σα νάμαι παιδί... και βέβαια τα ξαναπήρα.. ενώ τώρα ξέρω ότι μπορώ να μείνω για πάντα αδύνατη επιτέλους!!!! τον λατρεύω τον ντουκάν, τον θεωρώ μεγαλοφυία και πιστεύω ότι τόση λάσπη δεν έχει φάει κανένας.. όλοι οι εχθροί του όμως τρώνε τα μούτρα τους μπροστά στο μεγάλο κύμα των ανθρώπων που απέκτησαν το σώμα που ονειρεύονταν, κέρδισαν την υγεία τους και την αυτοεκτίμησή τους χωρίς να δώσουν μια περιουσία και χωρίς αποτέλεσμα τελικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όπως τα λες! Σου εύχομαι να διατηρήσεις τα χαμένα κιλά σου και να μην χρειαστείς ξανά δίαιτα!

      Διαγραφή
  4. η διαιτα dukan ειναι τελεια. εχασα σε 3 μηνες 15 κιλα,χωρις κοπο και νοιωθω αλλος ανθρωπος. η ταλαιπωρια μου με τους διαιτολογους δεν απεδιδε καρπους. ειμαι 52 χρονων και 75 κιλα με 1.74 υψος. οι εξετασεις μου ειναι καλυτερες απο πριν.σας παρακολουθω και σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σωστές παρατηρήσεις! Να προσθέσω ότι υπάρχει και η DUKAN 2 μια πιο ήπια μορφή και πιο συμβατή με τη μεσογειακή διατροφή. Θέλω να καταγραφεί η εμπειρία μου. Χάνω με αυτήν 300-800 γραμμάρια την εβδομάδα (ανάλογα με το ποσοστό άσκησης) και όχι μόνο δεν έχω αισθανθεί πείνα, αλλά έχω και 2 γεύματα οσπρίων την εβδομάδα (τα βάζω και στο ελεύθερο) και γλυκό (μια σοκολάτα στο ελεύθερο). Ας μου βρουν οι κύριοι διαιτολόγοι που προτείνουν διαιτολόγια με ζυγίσματα, καθορισμένα με το ν και με το σ, που σε υποχρεώνουν να ασχολείσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ με το τι θα φας , κάτι ανάλογο και μετά ας κάνουν κριτική στον Ντουκάν. Ας σημειωθεί ότι είμαι γυναίκα στην εμμηνόπαυση και δεν έχανα γραμμάριο πριν αρχίσω Ντουκάν, ακόμα κι όταν έλεγα το ψωμί ψωμάκι για πολύ καιρό! Συγχαρητήρια για το εξαιρετικό μπλογκ! Anastasia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει ολόκληρο ποστ για τη Ντουκαν 2 στο μπλογκ :D Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και που μοιράστηκες την εμπειρία σου μαζί μας!

      Διαγραφή
  6. γεια σασ θα ηθελα να ρωτησω εαν μπορουμε να τρωμε το βραδυ και αν ναι τι θα μπορουσα?καθημερινα ασχολουμαι με πολεμικες τεχνες περιπου1,3ωρα οποτε μετα την προπονηση πειναω. υπαρχει ημερησιως περιορισμος σε θερμιδες? για σνακ τι προτινετε?ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μετράμε θερμίδες και εννοείται οτι τρως βραδινό. Πρέπει να διαβάσεις τη δίαιτα πολύ καλά. Στο μενού επάνω δεξιά, διάβασε το σύνδεσμο "τι είναι η δίαιτα Ντουκάν". Εκεί τα εξηγώ όλα αυτά.

      Διαγραφή
  7. Καλησπερα, θα ηθελα να την ξεκινησω και εγω την διαιτα εχω κανει παρα πολλες διαιτες και εχω κουραστει αφανταστα και εχω δει ατομα που την εχουν κανει και εχουν χασει παρα πολλα κιλα, εγω ειμαι 35 χρονων και εχω φτασει τα 80 κιλα. που μπορω να δω ενα προγραμμα εβδομαδιαιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω βγάλει πρόγραμμα γιατί η δίαιτα αυτή δεν λειτουργεί με πρόγραμμα, Τη διαβάζεις καλά, την κατανοείς και τρως ό,τι σε βολεύει, όποτε σε βολεύει, από τις τροφές που επιτρέπονται.

      Διαγραφή
  8. Ειναι πράγματι κακή διαιτα για έναν δραστήριο άνθρωπο που γυμνάζεται έντονα και συστηματικά. Προφανώς και απευθύνεται σε παχύσαρκους η σε ανθρώπους που κινούνται μεταξύ καναπέ και κουζινας. Εγω προσπάθησα να την κανω με έντονη γυμναστική (βάρη και τρέξιμο ) κι οταν λέω έντονη εννοώ έντονη και στην 8 η μερα λιποθύμησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κακώς έκανες Ντουκάν εφόσον ασκείσαι τόσο έντονα. Αν το έψαχνες λίγο θα έβλεπες ότι σε άτομα σαν κι εσένα ο Ντουκάν προσθέτει υδατάνθρακα στο διαιτολόγιο, όπως για παράδειγμα μια κούπα ρύζι την ημέρα. Χρειάζεσαι ενέργεια για τόσο έντονη άσκηση και δεν στη δίνει η πρωτεϊνική δίαιτα από μόνη της. Μην ξεχνάς ότι η άσκηση που προτείνει ο Ντουκάν είναι 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα!

      Διαγραφή

Τα σχόλια περνούν από έγκριση πριν δημοσιευτούν. Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας μόνο μία φορά. Σχόλια με ερωτήσεις που έχουν απαντηθεί στο κείμενο με την περιγραφή της δίαιτας, όπως πχ αν επιτρέπεται το μέλι ή το αλεύρι, δεν θα δημοσιεύονται πλέον λόγω έλλειψης χώρου στο μπλογκ. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση!