Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Πως φτιάχνω το σεϊτάν


To σεϊτάν είναι τροφή διαδεδομένη στις ασιατικές χώρες και στη χορτοφαγική διατροφή. Είναι μία από τις 2 πρωτεϊνικές τροφές φυτικής προέλευσης που επιτρέπονται απεριόριστα στη δίαιτα Ντουκάν. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την προηγούμενη ανάρτηση

Για να φτιάξουμε το σεϊτάν χρειαζόμαστε:

1 κιλό αλεύρι από σιτάρι
500-600 ml νερό

Κρατάμε στην άκρη 1 -2 κουταλιές αλεύρι και ζυμώνουμε το υπόλοιπο με το νερό. Θα γίνει μια ζύμη που κολλάει πολύ. Χρησιμοποιούμε το αλεύρι που κρατήσαμε για να τρίψουμε με αυτό τα χέρια μας για να ξεκολλήσει η ζύμη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη σαν αυτή που κάνουμε για το ψωμί. Μπορούμε να το αφήσουμε για 10 λεπτά και μετά να το ζυμώσουμε λίγο ακόμα. Σε αυτή τη φάση έχουμε δύο επιλογές. Η μία είναι να βάλουμε τη ζύμη σε ένα μπωλ, να την καλύψουμε με νερό και να τη βάλουμε σκεπασμένη στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα. Αλλιώς, μπορούμε να την αφήσουμε στην άκρη για μισή με μία ώρα και έπειτα να συνεχίσουμε τη διαδικασία. 

Περνάμε στη διαδικασία ξεπλύματος. Βάζουμε τη ζύμη σε μια κατσαρόλα με νερό και τη ζυμώνουμε. Το νερό γίνεται άσπρο επειδή φεύγει το άμυλο. Το αδειάζουμε και βάζουμε άλλο, συνεχίζοντας το ζύμωμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι το νερό να βγει καθαρό. Μπορούμε επίσης να ζυμώνουμε σε σουρωτήρι και να ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό, όμως η κατσαρόλα από κάτω χρειάζεται για να μπορούμε να ελέγχουμε το χρώμα του νερού και να καταλάβουμε πότε θα καθαρίσει. Η ζύμη θα μείνει λιγότερο από μισή και θα διαλύεται από ένα σημείο και μετά, είναι φυσιολογικό, θα ενωθεί στη συνέχεια. Η διαδικασία θα κρατήσει περίπου 20 λεπτά. 


Όταν το νερό βγαίνει καθαρό, τότε κάνουμε τη ζύμη μπαλάκι και την αφήνουμε για λίγο να στραγγίσει σε ένα σουρωτήρι.

Το επόμενο βήμα είναι να βράσουμε το σεϊτάν. Σε μια κατσαρόλα μπορούμε να βάλουμε νερό ή ζωμό κοτόπουλου (προσοχή, θα πρέπει να έχει κρυώσει και να αφαιρεθεί όλο το λίπος από την επιφάνεια) μαζί με αλάτι, μυρωδικά, κρεμμύδι, σκόρδο και ό,τι μπαχαρικά μας αρέσουν. Κόβουμε το σεϊτάν σε κύβους ή λωρίδες, ή το αφήνουμε ολόκληρο όπως είναι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα με το καπάκι μισάνοιχτο και μετά το αφήνουμε να κρυώσει. Στο βράσιμο διογκώνεται. Το μεταφέρουμε σε μπωλ με καπάκι, μαζί με το ζωμό του. Μπορεί να διατηρηθεί για μία εβδομάδα. Εγώ το έχω διατηρήσει έως και 6 μέρες χωρίς πρόβλημα. Στη συνέχεια το μαγειρεύουμε με όποιο τρόπο θέλουμε, αφού το πιέσουμε πρώτα να φύγει ο ζωμός. 


Προσοχή, αν υπάρχει δυσανεξία στη γλουτένη δεν μπορούμε να καταναλώσουμε σεϊτάν γιατί είναι γλουτένη! Διάβασα επίσης ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο γι' αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

12 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! Κανω τη δίαιτα 1 μήνα κ ειμαι πολυ ικανοποιημένη (7-8κιλα).θα ηθελα να χάσω αλλα 2-3 κιλα αλλα έπιασα δουλεια σε ξενοδοχείο κ δε μπορω να ζητάω διαφορετικά φαγητά οποτε πρεπει να την σταματησω.τι θ μου προτεινατε για να μην τα ξανα πάρω? Επισης αν τρώω φυσιολογικά πλέον αλλα προσεγμένα υπαρχει περιπτωση να χάσω?σας ευχαριστω εκ των προτέρων.Παναγιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Παναγιώτα! Θα σου πω τι θα έκανα εγώ στη θέση σου, μιας και δεν μπορούμε να βρούμε κάποια επίσημη απάντηση στο ερώτημά σου. Θα έτρωγα πρωινό στο σπίτι και θα ετοίμαζα και ένα σνακ για να πάρω μαζί μου, τα οποία θα ήταν σύμφωνα με τη δίαιτα Ντουκάν. Το μεσημέρι θα έτρωγα το φαγητό που προσφέρουν στη δουλειά και την υπόλοιπη μέρα, για απογευματινό και βραδινό πάλι θα έτρωγα τροφές συμβατές με τη δίαιτα. Θα απέφευγα τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες όσο το δυνατόν περισσότερο, πχ αν το μεσημεριανό είχε κοτόπουλο με ρύζι, θα έτρωγα λίγο μόνο από ρύζι. Πιστεύω οτι με αυτό τον τρόπο θα χάσεις κι άλλο βάρος, έστω και λίγο πιο αργά. Συγχαρητήρια για τα κιλά που έχασες!

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα!
    Super site bravo!
    Οι πικλες επιτρεπονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν έχουν ζάχαρη και λάδι επιτρέπονται, σαν λαχανικά.

      Διαγραφή
    2. Στην πραγματικότητα, ο ντουκάν λέει πως οι πίκλες μπορούν να καταναλωθούν και σε ημέρες πρωτεΐνης γιατί είναι αποξηραμένες και δεν έχουν την υγρασία των λαχανικών.

      Διαγραφή
    3. Οι πίκλες δεν είναι αποξηραμένες, είναι λαχανικά διατηρημένα σε νερό με αλάτι και ξύδι και διατηρούν όλη την υγρασία τους. Ο Ντουκάν λέει ότι επιτρέπεται μικρή ποσότητα πίκλες ως καρύκευμα, τις μέρες πρωτεΐνης. Τις ημέρες λαχανικών τις καταναλώνουμε ως λαχανικά.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το μπλογκ!!!! Ειμαι στη 2η φάση και θα ήθελα να μάθω αν επιτρέπεται η πρωτεΐνη σε ρόφημα . Ειναι τύπου σκόνη και το ανακατεύουμε με γάλα η νερό. Η συγκεκριμένη που εχω βρει ειναι με 0% λιπαρά και 0% υδατάνθρακες και μπορεί να αντικαταστήσει ένα γεύμα . Αν σας ειναι εύκολο πείτε μου την άποψη σας γιατι με διευκολύνει πολυ να την παίρνω ! Ευχαριστώ εκ των προτέρων !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, σε ευχαριστώ πολύ! Σε παλιό coaching είχαν πει πως ο Ντουκάν δεν επιτρέπει τις πρωτεΐνες σε σκόνη. Για τη συγκεκριμένη δεν ξέρω, αν γυμνάζεσαι και τη θεωρείς απαραίτητη πάρτην για μια εβδομάδα δοκιμαστικά και ανάλογα το αποτέλεσμα συνεχίζεις ή σταματάς.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω υπάρχει κάποιος περιορισμός στην γλουτενη που πρέπει να τρώμε καθημερινά; εγώ το σειταν το έκανα ψωμακι με γάλα αποβουτυρωμενο και ασπραδι αυγού. Ακόμη πειραματιζομαι αλλα ειναι πολυ νοστιμο και προβληματιζομαι μονο για την ποσότητα γλουτενης. Φιλικά Χρύσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω διαβάσει ότι η υπερβολική κατανάλωση γλουτένης μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία κάποια στιγμή, γι' αυτό καλό είναι να μην τρως κάθε μέρα από αυτό το ψωμάκι.

      Διαγραφή
  5. Πολυ καλό και πολυ "εξυπηρετικο" το site !!!!!
    Σχετικά με το σειταν : Αν αφησουμε την ζύμη στο ψυγειο -μεσα σε δοχείο με νερο - για μια μέρα , σημαινει ότι θα διαχυθει από μονο του το άμυλο μέσα στο νερο και δεν θα χρειαστει η διαδικασία του ξεπλύματος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να το ξεπλύνεις εσύ, δε θα γίνει από μόνο του! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή

Τα σχόλια περνούν από έγκριση πριν δημοσιευτούν. Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας μόνο μία φορά. Σχόλια με ερωτήσεις που έχουν απαντηθεί στο κείμενο με την περιγραφή της δίαιτας, όπως πχ αν επιτρέπεται το μέλι ή το αλεύρι, δεν θα δημοσιεύονται πλέον λόγω έλλειψης χώρου στο μπλογκ. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση!